Så himla lättskött.. Virkad kaktus

kaktus virkad i kruka på ekbord

Virkad kaktus, när det saknas gröna fingrar? Ja varför inte… De är riktigt kul och enkla att virka.

Hur jag Virkade Kaktusen

Du behöver bara kunna göra fasta maskor i bakre maskbågen. Vilket innebär att du bara virkar i den ena delen av maskan. Då blir virkningen lite töjbarare, och får en fin ”randning” som passar perfekt på en virkad kaktus. Du bestämmer helt själv hur stor eller liten din virkade kaktus ska bli. När en börjar så lägger en upp så många luftmaskor som man vill att kaktusen ska bli hög. Tänk på att den blir rundad i toppen och botten. Så det kan vara bra att lägga till några extra maskor.

vikar vid pool

Sommarens bästa handarbete när en ska hålla koll på en badsugen 5 åring. Många stunder bredvid poolen har det blivit den här sommaren. Jag med virkningen i handen och nystanet i fickan. Lilla E plaskande och fullt engagerad i olika berättelser om sjöjungfrur och fiskar som bor i polen.

virkning, garn och vattenflaska

Hur tjock kaktusen kommer bli beror på hur många varv du virkar. När jag var nöjd vek jag ihop virkningen. Sedan virkade jag ihop kanterna. På så sätt slapp jag sy. Nu hade jag en tub.

virkar ihop söm

virkad kaktus utan stoppning

Ovan är det den stora ”kroppen” och en liten sido ”gren” innan jag stoppade dem med syntet vadd. Båda har jag sytt ihop i överkanten på samma sätt som jag syr ihop dem i nederdelen. Se bild längre ner.

stoppar virkad kaktus

syr ihop virkning

Jag sy i varannan ”rand” så som nålen sitter på bilden. Jag gör stygn runt hela och sedan drar jag åt ordentligt och fäste med några extra stygn. Genom att bara sy i varannan rand blir det inte så tjockt i mitten och det blir lättare att få det snyggt.

syr fast del av kaktus virkad

Den lilla stoppade utväxten sydde jag fast lite snett så att den inte skulle spreta rakt ut. Blommorna är små mini garnbollar. De är precis som resten av kaktusen virkade i bomullsgarnet Rainbow (länk till inlägg med mer info om garnet rainbow från hobbii.se) . Garnbollarna sydde jag fast med garnet som jag knöt ihop dem med. Dags att plantera…

krukor och virkning

Planteringen

En terrakottakruka som jag hade i  mina gömmor blev ett fint hem för kaktusens ”rötter”. Nu gäller det att få kaktusen att stå snyggt i krukan och dekorera jorden. Jag valde att plocka fram lite silkespapper och linda runt kaktusens bas. Pappret både håller kaktusen på plats och blir grunden till dekorationsstenarna som jag sedan la på.

virkad kaktus i kruka

För att piffaupp krukan lite tog jag självhäftande spets. Jag satte den runt om hela krukans övre kan. För att få krukan att inte se så ny och ren ut duttade jag på modeling paste. Så att det skulle se ut lite som kalkfläckarna som man ofta får på gammal terrakotta.

dekorerar kruka med spets

modeling past på kruka

En annan fördel med virkade kaktusar är att du inte behöver oroa dig för att det ska rinna ut vatten ur botten på krukan 😉 Jag har valt att inte ha något fat under men det är ju en smaksak.

kruka dekorerad med spets

kaktus virkad i kruka på ekbord

virkad kaktus i kruka

Garn och virknål

Den här kaktusen är virkad i bomullsgarnet rainbow  med virknål 2.5mm. Men jag har tidigare även använt ullgarn för att virka kaktussar. Det blir också fint men lite luddigare. Eftersom det finns så himla många olika sorters kaktusar kan man ju variera sig i det oändliga… Hoppas jag har kunnat inspirera 🙂

Vill du komma i kontakt med mig klicka här

 

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *